top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar juni

Uppdaterat: 26 okt. 2022


Grattis Lucy Global Fund 1 år!


Under den gångna månaden har fonden sålt av innehaven i Rebelle och Revolution Race. Under månaden har istället en position tagits i Fenix Outdoor.


Bästa innehav var under månaden Zegna, Loreal och Interparfums. Sämsta innehav var Humble Group, Pvh corp och Under Armour.


Nedan följer en genomgång av utvecklingen för ett antal portföljbolag.


Friluftsbolaget Fenix Outdoor fick en köprekommendation av Dagens Industri under månaden. Fenix Outdoor ökade vinsten med 22 procent i det första kvartalet och Di ser fortsatt vinstpotential, bland annat med draghjälp från butikerna i vilken försäljningen på sistone vänt upp rejält.


Det italienska kvalitets företaget Ermenegildo Zegna är sedan tidigare noterade på amerikanska börsen genom en spac-fusion.


I slutet av maj gick Loreal ut med att de köper den svenska parfymhuset Byredo.


Humble Group köpte portugisiska Lev Group under månaden. Köpeskillingen på 163 miljoner kronor var delvis kontant, 58 procent, och resten genom aktier i Humble. Lev producerar kosttillskott, livsmedel och snacks, samt färdiga maträtter med höga biologiska proteinvärden. Säljarna har åtagit sig att stanna kvar och driva verksamheten i minst fyra år efter det att transaktionen har genomförts.


"Förvärvet är av något större strategisk karaktär då vi tar ytterligare marknadsnärvaro i Portugal samt nyetablering i Spanien och Frankrike, vilket skapar stora expansionsmöjligheter”, uppgav Humbles vd Simon Petrén bland annat i en kommentar.


Under månaden gick bolaget också ut att de överväger att göra fyra stycken förvärv i närtid. I slutet av månaden genomförde bolaget en emission av obligationer på 250 miljoner kronor.




Omvärld:


Börserna fortsätter den långa trenden nedåt


Investerare har fortsatt att sky risk under juni månad på grund av oro för konjunkturen i ljuset av stigande räntor och ökad inflation. Prisuppgången har inte dämpats, tvärtom ser vi nu tilltagande konsumentpriser runt om i världen. I Storbritannien är till exempel inflationen för konsumenter uppe på 9,1 procent, i USA 8,6 procent och i Sverige 7,3 procent.


USA-börsen steg tillfälligt när Fed höjde räntan 0,75 procent, vilket var den största höjningen sedan 1994. Kan den amerikanska centralbanken undvika en recession med sina höjningar? I en utfrågning i senaten upprepade Fed-chefen bankens mål om att mjuklanda ekonomin.


Förväntningarna på ekonomin är något blandade vilket orsakar stora svängningar på börsen. Enligt Michigans konsumentstatistik så har inflationsförväntningarna sänkts något, vilket fick Wall Street att ta ett glädjeskutt samtidigt som midsommar firades i Sverige. Några dagar senare kom dock det amerikanska konsumentförtroendet in oväntat svagt för juni vilket fick kurserna att åter falla nedåt. Även i Tyskland blev siffrorna en besvikelse. Sverige är inget undantag. För tredje månaden i rad visar svenska handlare negativa framtidsförväntningar. Även förväntningarna inom e-handeln sjönk. I början av månaden kom dessutom flera vinstvarningar från konsumentbolag, som Boozt, Nelly, Rizzo Group och XXL. I den andra vågskålen har Clas Ohlson kommit med en omvänd vinstvarning, liksom Scandic Hotels och Mips, för att ta några konsumentbolag.


Även ECB har flaggat för höjda räntor framöver. För svenskt vidkommande gjorde Riksbanken en dubbelhöjning av räntan med 0,5 procent i slutet av månaden.


Tidigare farhågor om ett utdraget krig av Ryssland i Ukraina verkar besannas. Västländer fortsätter att skicka allt tyngre vapen till Ukraina. Litauen retade dessutom upp Ryssland genom att vägra ryska transporter genom landet till enklaven Kaliningrad vid Östersjön.


Turkiet valde till slut att lägga undan sitt veto mot ett svenskt och finskt medlemskap i Nato. I gengäld ska Sverige bekämpa flera av Turkiet terrorstämplade organisationer. I samband med beslutet kom besked att Nato utökar sin insatsstyrka i Europa till 300 000 man från tidigare 40 000 man. I flera fall handlar det om permanenta styrkor och ökad närvaro av stridsflyg.


Nato har för första gången skrivit om Kina i strategiska termer. Ryssland ses fortfarande som det främsta hotet mot försvarsalliansen, men nu beskrivs Kina som en “utmaning mot våra intressen, säkerhet och värderingar”.


Trots att Kina öppnat upp efter en längre tids lockdown efter coronautbrottet där vittnar företag om rekordstora lager och fortsatt långa väntetider vid viktiga containerhamnar. Trots stängningen överraskade dock landet med att öka industriproduktionen i maj jämfört med föregående år. Analytikerna hade väntat sig en minskning.


Under juli har OMXS30 backat med 9 procent och är därmed ner 22 procent hittills i år. Det kan jämföras med tekniktunga Nasdaq i USA som backat med 9 procent och därmed ner 29 procent hittills i år.


Lucy Global Fund har sjunkit med 6,81 procent under juni månad, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som sjönk 8,80 procent under samma period.

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida

avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både

öka och minska i värde och det är inte säkert att du får

tillbaka hela det insatta kapitalet.



51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page