top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar januari

Uppdaterat: 26 okt. 2022


Fondens utveckling under januari


Fonden sjönk med 11,01 procent under januari, vilket kan jämföras med index som under samma period backade med 5,09 procent.

Bästa innehav var under månaden Prada, Apple och Adidas. Sämst gick Roblox, Swedencare och Lyko.

Jag har möblerat om lite i portföljen så här i början på året. Två nya bolag har köpts till portföljen, Musti och Ermenegildo Zegna.

Musti är ett finskt bolag som precis som Swedencare fokuserar på husdjur. Trenden med husdjur spår jag kommer att hålla i sig länge. Bolaget har totalt 312 butiker och i Sverige är bolaget mer känt som Arken Zoo. Nyhetsflödet har varit lugnt under början av året. Investmentbanken Carnegie och storbanken Nordea har båda höjt sina rekommendationer till köp, från tidigare behåll. Även riskkapitalbolagen har ögonen på branschen. Under januari har det exempelvis stått klart att riskkapitalbolaget Eequity gått in i Mustis rival Zoo.se.



Ermenegildo Zegna är ett ett italienskt lyxföretag som noterades på den amerikanska börsen genom en spac-fusion i höstas. Bolaget tog då in 880 miljoner dollar i likvider för att utöka investeringarna inom bolagets verksamhet mot män, samt vara finansiellt krut till framtida förvärv. Majoritetsägare är fortsatt familjen Zegna.

Zegna kom i dagarna med sin helårsrapport. Bolaget ökade omsättningen drygt 27 procent 2021 jämfört med föregående år där särskilt varumärket Thom Brown lyfts fram, som ökade omsättningen 47 procent i årstakt. Tillväxt sågs på alla geografiska marknader, där USA ökade 53 procent för koncernen.


Prada har gjort något som jag verkligen gillar. Styrelsen kommer att stärkas upp med två stycken personer som känns helt rätt i tiden, Pamela Culpepper and Anna Maria Rugarli. Båda personerna är ESG-experter. Culpepper är grundare av konsultfirman Have Her Back, en firma som bland annat specialiserat sig på jämlikhet. Tidigare har hon varit bland anna HR-chef på börsjätten Cboe Global Markets. Rugarli har bland annat av varit ansvarig för Nikes hållbarhetsarbete i Europa och är idag hållbarhetsdirektör på Japan Tobacco International. Prada har också presterat finansiellt under perioden. Försäljningen under det andra halvåret har varit stark och bolaget har nu siffror som är högre än vad de var före pandemin.

Apple tillhörde också en av de mer positivt utvecklade aktierna under månaden. Världens största bolag mätt till börsvärde fortsätter att prestera utmärkt. Aktien steg i slutet av förra veckan efter en starkare rapport än väntat. Såväl omsättningen som resultatet för det fjärde kvartalet inkom högre än väntat. Mäklarfirmorna på Wall Street har också höjt sina riktkurser på bred front efter rapporten.

Adidas har gynnats av en positiv utveckling i branschen. Tyska ärkerivalen Puma har exempelvis släppt starka siffror. Mäklarfirmorna har delade uppfattningar om läget. RBC har under månaden höjt till outperform medan HSBC sänkt till behåll. Tunga investmentbanker såsom Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Credit Suisse och JP Morgan har sänkt sina riktkurser för det tyska klädbolaget.

Bland förlorarna märktes spelbjässen Roblox. Företaget har det fortsatt tufft i Kina och har nu helt och hållet tagit bort sin app. Värt att notera är att det skett en gigantisk strukturaffär under månaden i spelsektorn. Microsoft lägger vantarna på skandalomsusade Acivision Blizzard i en affär värd cirka 68,7 miljarder dollar. Budpremien var 45,3 procent.

En annan förlorare var Swedencare som backade under månaden. Aktien är starkt kopplad tillväxtaktie och dessa har tagit stryk i nedgången. Bolaget har gjort två stycken förvärv under månaden, ett för cirka en halv miljard kronor i Italien och en i USA värd cirka 4 miljarder kronor. Det andra förvärvet har gjort att bolaget fått göra en riktad nyemission.

Lyko tillhörde också förlorarna under månaden. Inget nytt har presenterats dock från bolaget.

Hur länge kommer inflationen att hålla i sig?


Inflationen tillsammans med omikrons framfart fortsätter stå i centrum. Allt fler centralbanker genomför räntehöjningar eller talar om att höja räntan. Samtidigt kan omikron bli den sista fasen med hårda restriktioner.


Inflationen fortsätter alltjämt att stå i centrum. ECB och Bank of Japan tar dock inflationen med ro och sitter stilla i båten. Båda räknar med att inflationen mattas av. Federal Reserve å sin sida tittar på flera åtgärder, vilket hänger samman med stort politiskt tryck och de högsta faktiska amerikanska inflationssiffrorna på 40 år.


Den ekonomiska återhämtningen fortsätter, och i vårt närområde är den kanske tydligaste signalen det som är den riskfria räntan, tysk tioårig statsobligation. Den har i närtid handlats över noll procent, vilket inte hänt sedan 2019.


ECB skiljer sig annars åt i sin retorik kring ränteläget. ECB-chefen Christine Lagarde uppgav i veckan i fransk radio att från europeisk horisont inte alls var läge att kopiera Federal Reserve. Orsaken är enkel. Den europeiska återhämtningen går långsammare än den amerikanska och i Europa är inte inflationen lika hög. ECB-toppen spår att inflationen successivt kommer att mattas av och att euroområdets inflation stannar vid 3,2 procent för helåret.


Förflyttar vi oss över Atlanten till USA är inflationen mycket omskriven. Stigande matpriser och energipriser har skapat stort politiskt tryck och ett ifrågasättande av de kraftiga penningpolitiska och finanspolitiska åtgärderna från Federal Reserve respektive Vita huset. Bidens stora investeringspaket har stoppats och presidenten dras med lika dåliga opinionssiffror som hans mycket omskrivna föregångare Donald Trump.


Vita husets starka kort på handen är arbetslösheten. Det fortsätter att skapas nya jobb i USA, nära 200 000 enbart i december, och arbetslösheten ligger vid låga 3,9 procent i december. Ekonomerna på Wall Street hade räknat med 4,1 procents arbetslöshet.


Inflationen ligger på den högsta nivån sedan 80-talet. Makrostatistiken har varit blandad den senaste tiden. Importpriserna minskade mätt som månadstakt i december, producentpriserna ökade i mindre takt än väntat och flera andra indikationer pekade nedåt däribland industiproduktionen, kapacitetsutnyttjandet och detaljhandeln.


Omikron har spridits som en löpeld över världen den senaste tiden. I Kina misstänker man att viruset exempelvis kommit in med post. Smittspridning är stor men antalet allvarligt sjuka har gått ned och trycket på sjukvården är inte som i den första stora vågen. Flera länder som haft tuffa restriktioner tittar nu på att börja behandla viruset som ett influensavirus, däribland Spanien. Irland är exempelvis inne på att lätta samtliga restriktioner.


Konsumentbolagen försöker nu att anpassa sin produktion för att komma runt flaskhalsar i ekonomin.


Det tyska ZEW-indexet som mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, ökade mer än väntat i januari till 51,7 jämfört med marknadens förväntningar som pekat på en ökning till 32 från 29,9 föregående månad.



Mvh Therese Nyrén


Förvaltare Lucy Global Fund

157 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page