top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar augusti

Uppdaterat: 26 okt. 2022




Fondens utveckling under augusti


Lucy Global Fund har sjunkit med -3,53 procent under augusti månad, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som sjönk -3.81 procent under samma period.


Under augusti har fonden sålt av Adidas och Under Armour, och investerat i Walt Disney.


Lucy Global Fund har utökat förvaltarteamet. Framöver kommer fonden att förvaltas av både Therese Nyrén och Kim Hansson.


Hansson har under flera år förvaltat både globala och amerikanska aktiefonder. Bland annat med erfarenhet från Nordea samt grundare och förvaltare av long/short equity fond hos Öhman. Hon har även arbetat som finansanalytiker och revisor samt med affärsutveckling. Sedan 2019 har hon varit knuten till NordSIP/Big Green Tree Media.


”Att få möjlighet att tillsammans med Therese Nyrén förvalta Lucy Global Fund, som har ett genomtänkt koncept med fokus på spännande bolag, är en fantastisk möjlighet. Med stor osäkerhet i omvärlden blir det dessutom extra viktigt att välja riktigt bra bolag till rätt pris”, säger Kim Hansson i en kommentar.


“Kims kompetens och erfarenhet kommer tillföra en ytterligare dimension i analysarbetet och förvaltningen av fonden. Våra bakgrunder gör att vi kompletterar varandra väl”, uppger Therese Nyrén.


Bästa innehav under den gångna månaden var Walt Disney, Capri och Lululemon. Sämsta innehav var Swedencare, Lyko och Hublegroup.


Nedan följer en genomgång av utvecklingen för ett antal portföljbolag.


Disney


Disney hamnade högt på nyhetsskärmarna och var en av fondens bästa innehav efter att det stått klart att hedgefondsmiljardären Daniel Loeb, genom sitt bolag Third Point, åter klivet in som aktieägare i nöjesjätten. Loeb föreslår på klassisk aktivistmaner en rad förändringar, vilket han också föreslagit i ett öppet brev till ledningen för Disney. Third Point önskar bland annat att Disney knoppar av sportkanaljätten ESPN, genomför återköp och utser ny ledamöter.


Disney har svarat med att man välkomnar alla investerares synpunkter.


Capri


En annan av fondens bäst presterade aktier var Capri. Bolaget slog återigen marknadens förväntningar med sin rapport för det andra kvartalet. Samtliga kvartal det senaste året har inkommit högre än vad analytikerna på Wall Street förväntat sig. Vinsten var 1,50 dollar per aktie, vilket kan jämföras med Refinitivs prognos som var 1,36 dollar. Intäkterna ökade med 8,5 procent till 1,36 miljarder dollar. Väntat var 1,29 miljarder dollar.


Aktien steg också i augusti då inflationssiffrorna för augusti inkom lägre än väntat.


Capri Holdings innefattar kända varumärken som Versace, Jimmy Choo och Michael Kors.


Lululemon


Lululemon tillhörde också de aktier som gick bäst under augusti. Den mest positiva nyheten inträffade dock den 1 september. Bolaget höjde då sin vinstprognos för helåret och resultatet för det andra kvartalet var bättre än väntat. En rad mäklarfirmor har höjt sina riktkurser efter den starka rapporten. Annars var augusti en relativt lugn månad för aktien då bolaget bland annat haft en tyst period.


Tre aktier som gick relativt svagare var Swedencare, Lyko, och Humble Group.


Swedencare

Swedencare har fortsatt utvecklas svagt. Under augusti har det varit nyhetsfattigt från djurhälsobolaget. Ordförande Håkan Svanberg har köpt totalt 10 500 aktier, en affär värd 0,7 miljoner kronor.


Dotterbolaget Nutravet har förlängt sitt avtal med Europas största veterinärgrupp i Storbritannien och Irland. Avtalet omfattar leverans av bolagets sortiment av VetPro och sträcker sig fram till 2029.


Lyko

Lyko tillhörde också förlorarna under månaden. Rapporten släpptes under mitten av juli och sedan dess har det varit tunt med nyheter. Det har inte släppts någon större analys och företaget har inte släppt väsentliga nyheter.


Den norska storbanken DNB höjde i början av augusti sin riktkurs för aktien till 358 kronor, från 348. Köprekommendationen kvarstod.


Humble Group

Humble Group släppte sin rapport för det andra kvartalet i slutet av månaden. I övrigt har det varit tyst från bolaget.


I det andra kvartalet ökade såväl omsättningen som ebitda-resultatet. Omsättningen ökade med 57,7 procent och justerade ebitda-resultatet med 46,8 procent.


"Våra företag uppvisar fortsatt tillväxt under början av Q3 och arbetet med att realisera identifierade synergier mellan dotterbolagen fortsätter. M&A-teamet för diskussioner med flera strategiska förvärv, där vi hoppas kunna gå vidare och fortsätta vår resa", skrev vd Simon Petrén i rapporten.


Flera insiders, såsom vd , finanschef och förvärvschef, har köpt aktier efter rapporten. Analytikerna verkar inte lika övertygade. Carnegie och Erik Penser har sänkt sina riktkurser efter rapporten. Carnegie upprepade köp.

Omvärld: Inflation, höga energipriser och stigande räntor pressar sentimentet


Det gamla begreppet köp till sillen och sälj till kräftorna har fungerat bra i år. Augusti blev ingen bra börsmånad. Wall Street noterade sin sämsta utveckling i augusti på sju år.


Oron för kommande ränthöjningar hänger över marknaden.


Fed-chefen var tydlig vid mötet i Jackson Hole. De aktörer i marknaden som tror att Federal Reserve snart har höjt klart och åter kan börja att lätta på penningpolitiken hade all anledning att vara besviken. Både Fed och ECB är tydliga med att man avser att kämpa ned inflationen, och att det kan komma att ta tid.


Parallellt med ränteoron fortsätter inflationen att spöka och elpriserna har rusat under sensommaren i Europa och USA.


I USA stod inflationen dock stilla i månadstakt i juli. Det gynnade bland annat lyxaktier, vilket fonden innehar i sin portfölj. I årstakt var tillväxten ned från juni. Det togs emot som en lättnad. Framförallt då inflationen i månadstakt var den högsta på 17 år i juni.


Samtidigt är det inte bara börskurserna som faller. Obligationsmarknaderna är också under kraftig press och har knappast varit en säker hamn.


Bloombergs globala obligationsindex, som omfattar såväl investment grade-obligatoner som statsobligationer, har backat 20 procent sedan toppen förra året och befinner sig således i en björnmarknad. Det har inte inträffat sedan indexet skapades 1990. Det har helt enkelt inte skett den här typen av nedgångar på en hel generation.


Den amerikanska tioåriga räntan, som brukar betecknas som den riskfria räntan, har fortsatt att klättra och ligger nu vid 3,25 procent.


I Europa och USA arbetar centralbankerna för fullt med att strama åt penningpolitiken.


Samtidigt bromsar ekonomin in rejält i Kina. Världens näst största ekonomi dras med en rad problem. Covid-krisen har påverkat ekonomin då landet har infört drakoniska åtgärder i form av omfattande nedstängningar. Under sommaren har också en kraftig värmebölja gjort att industrier helt enkelt fått lägga ned produktionen på grund av elbrist.


Löken på laxen är också att landet har stora problem med fastighetssektorn. Samtidigt uppger Wall Street-bjässen Morgan Stanley att spillover-effekter från fastighetsområdet till resten av Kinas ekonomi "förblir hanterbart hittills". Banken varnar dock för att problemen inom sektorn kan få börsen på fall.


Officiellt spår Kina att tillväxten blir runt 5,5 procent för helåret, men många ekonomer menar att detta är för högt och att tillväxten snarare kommer att landa runt 3 procent eller lägre. JP Morgan sänkte nyligen sin prognos till en tillväxt om 3 procent, ned från en tidigare prognos om 3,2 procent.


I Sverige det också snart val och flera partier utlovar reformer. Det parlamentariska läget ser oklart ut. Valet äger rum den 11 september.


Fonden har sedan startat



Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.



89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page