top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar september

Uppdaterat: 13 okt. 2021


Fondens utveckling under september


Fonden sjönk under september med 4.40 procent medan jämförelseindex under samma period sjönk Dow Jones Global Index med 4.45 procent. Två av våra tre största innehav gick starkt under månaden.


Bästa innehaven under månaden var Zoo Plus +22.67, Nordea +10.32 och + 2,32 Lululemon.


Sämsta innehav var Revolution Race -17.82, -11.75 Nike och -12.89 Estee Lauder.


Nytt innehav i fonden är Nordea, en aktie som också tillhörde vinnaraktierna under månaden. Fonden behöver ha en exponering mot stabila bolag, och Nordea är en bra positionerad bank med en rimlig värdering, bedömer vi.


Vince har samtidigt fått lämna portföljen. Bakgrunden är att vi inte är imponerade över företagets ESG-strategi. En svag ESG-strategi spår vi kommer att skada avkastningen på lång sikt. Vi ser helt enkelt att det finns andra bättre investeringsobjekt.


För andra månaden i rad var Zooplus den stora vinnaren. Aktien rusade efter att svenska private equity-jätten EQT lagt ett bud på bolaget. Vi gillar aktien, och kommer att acceptera budet. Zooplus var fondens största innehav. Bolaget är tyskt och är verksamt inom den växande marknaden för husdjurstillbehör. Företaget agerar främst genom e-handel och har en mycket spännande framtid. Det verkar även EQT nu ha identifierat.


Den andra vinnaren under månaden var Nordea. Banker har vädrat morgonluft den senaste tiden. Räntorna går upp och i Norge har man exempelvis redan höjt räntan. Vi bedömer att Nordea fortsatt är attraktivt värderat inom segmentet banker och det ger också en bredd till vår portfölj.


Den tredje aktien som gick starkt under månaden var Lululemon Athletics, som vid ingången av september var vårt tredje största innehav. Aktien noterade ett nytt rekord på Wall Street under höstmånaden efter att man lämnat en omvänd vinstvarning. Investmentbanken Cowen satte också en ny högsta riktkurs av alla firmor på Wall Street om 520 dollar, upp från tidigare 476 dollar. I skrivande stund står aktien i 395 dollar. Aktien är fortsatt ett av våra kärninnehav.


I den negativa vågskålen återfanns tre stycken aktier - Revolution Race, Nike och Estee Lauder.


Revolution Race tog plats på Nasdaq Stockholm under sommaren och gick inledningsvis starkt på börsen. Aktien steg 14 procent i premiärhandeln, men därefter har utvecklingen varit lite svagare och i skrivande stund är den ned 20 procent. Vi tror fortsatt på Revolution Race. Under månaden har det varit relativt tyst i nyhetsflödet. Handelsbanken tog upp bevakning med en Behåll-rekommendation.


Den andra aktien som gick svagt var Nike. Sko- och klädjätten växte 16 procent i det första kvartalet i räkenskapsåret. Omsättningen var 12,25 miljarder dollar. Marknaden hade dock räknat med en ännu högre takt om 12,47 miljarder dollar. Försäljningen var framförallt svagare än väntat i Nordamerika och EMEA. Aktien föll på nyheten. Nedgången var den största som noterats sedan i mars. Vi tror fortsatt på Nike som vi menar är en kvalitetsaktie.


Slutligen den tredje aktien som gick svagt var Estee Lauder som trycktes tillbaka av vinsthemtagningar. Rapporten för det fjärde kvartalet, som presenterades i augusti, var starkare än väntat vilket fick aktien att stiga under sensommaren. Under september har den pressats tillbaka av allmänt ökad oro och vinsthemtagningar. Vi har inte ändrat vår syn på investeringen.


Omvärld


Kina kom att hamna i blickfånget under september månad. Oro för bostadsutvecklaren Evergrandes ve och väl skapade en stor oro och satte världens börser i gungning. Evergrande, som i Sverige kanske är mest känt för att man äger spillrorna efter det som var biltillverkaren Saab, idag känt som Nevs, är en stor kinesisk fastighetsutvecklare.


Marknaderna har oroat sig för att en konkurs i Evergrande skall skapa en finansiell kris likt vad kollapsen av Lehman Brothers gjorde under finanskrisen. Evergrande har nämligen gigantiska skulder. Bolaget har inte mindre än 305 miljarder dollar i skulder, motsvarande 2,66 biljoner kronor. Evergrande motsvarar 2 procent av Kinas BNP.


I likhet med andra kinesiska bolag som varit på fallrepet har fastighetsutvecklaren nu börjat att sälja ut sina tillgångar. Huruvida Kinas regering avser att rädda Evergrande eller inte har varit okänt för investerarna vilket spätt på oron. Reuters har med hänvisning till källor rapporterat att Kinas regering uppmanat statliga bolag att ta köpa upp tillgångar från Evergrande. Nyhetsflödet kring Evergrande lär fortsätta kommande månad.


Flyttar vi oss över Atlanten har det också varit stökigt i USA. Det amerikanska skuldtaket måste höjas och det har föranlett politiska diskussioner. Det har också varit svårt för president Joe Biden att få igenom sina stora satsningar på infrastruktur. Vidare har det stormat lite kring diverse centralbankschefers egna placeringar. Såväl Dallas-chefen Robert Kaplan som Boston-chefen Eric Rosengren, som båda är centralbanksveteraner, har lämnat in sina avskedsansökningar efter kritik för dess egna investeringar. Styrräntan lämnades oförändrad under september.


Parallellt fortsätter flaskhalsar att vara en huvudvärk för världens företag och då kanske främst för fordonssektorn. Bristen på halvledare gör att biltillverkarna inte kan möta efterfrågan med produktion. Vidare har energipriserna stigit kraftigt i flera länder och oljepriset har varit uppe i 80 dollar per fat. Storbritannien har haft så stora problem med kraftigt stigande naturgaspriser att det fått produktion att stoppas. Även Kina har haft störningar efter en kraftig uppgång för kolpriset och krav från myndigheterna på att dra ned smutsig produktion.


Definition av livsstilsbolag;


Definition av livsstilsbolag;


Ett livsstilsvarumärke är ett fokuserat varumärke som är riktat mot ett specifikt marknadssegment, definierat av livsstil. Värdet av produkten ökar genom att det får ett symboliska värden och mening för en viss konsumentgrupp. Livsstilsvarumärken skapar en emotionell relation med sina kunder och tillför en mänsklig identitet till företaget oavsett produkt. En lojalitet som varar på lång sikt.


Allt gott


Therese Nyren Fondförvaltare Lucy Global Fund

98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page