Fonden steg under oktober med 5,86 procent medan jämförelseindex under samma period ökade med 4,69 procent.
Bästa innehav var under perioden Interparfums, upp 29,54 procent, Moncler, upp 20,45 procent och Hermes, upp 15,75 procent. Bara två aktier gick ned under perioden, Nordea och Zooplus, som föll med 5,55 respektive 1,85 procent. Zooplus och Nordea var dock vinnare månaden innan. Tredje sämsta innehav var Salvatore, en aktie som ökade med 4,72 procent.
Fonden har inte köpt något nytt innehav till portföljen under höstmånaden.
Interparfums var en vinnare under oktober sedan bolaget presenterat en stark omsättningsrapport för det tredje kvartalet och en höjd prognos. Bolaget är noterat på Parisbörsen och säljer parfymer. Omsättningen väntas i år nu bli 520 miljoner euro, en höjning från en tidigare prognos om 460-480 miljoner euro. Marginalen väntas bli 15-16 procent. Tidigare prognos var en marginal om cirka 15 procent.
Den starka omsättningsutvecklingen under det tredje kvartalet hängde samman med en bra utveckling efterfrågan på Coach och Jimmy Choo. Utvecklingen var starkare under det tredje kvartalet än vad den varit tidigare i år. I likhet med många andra bolag finns det en oro för leveranskedjan. Efterfrågan är dock fortsatt stark.
Interparfums var inte ensamma att presentera starka försäljningssiffror. Även italienska bjässen inom skidjackor, Moncler, presterade bra i det tredje kvartalet. Omsättningen ökade med 55 procent i det tredje kvartalet, vilket var högre än vad analytikerna väntat sig. Efterfrågan var stark i marknader som Nordamerika, Kina och Sydkorea. Aktien steg rejält under månaden, 20,45 procent. Flera mäklarfirmor höjde också sina riktkurser för aktien efter rapporten.
Slutligen var Hermes också en av våra största vinnare. Hermes, som tillverkar bland annat de berömda Birkinväskorna, ökade sin försäljning med 31,1 procent under det tredje kvartalet, vilket var bättre än vad marknaden förväntat sig. Analytikerna hade räknat med en tillväxt på 21 procent. Omsättningen är upp 40 procent mot 2019 så pandemin har inte varit negativ för Hermes även om turistmarknaden fortsatt är dämpad.
Bland förlorarna under månaden märktes Nordea och Zooplus.
Nordea backade något efter sin kvartalsrapport även om rapporten som sådan var i linje med marknadens förväntningar. Den nordiska bankjätten meddelade också att man kommer att återköpa egna aktier. Aktien pressades också lite av att finska storägaren under oktober återigen sålde aktier. Det är väntat att Sampo minskar ned sitt innehav men det skapade lite kortsiktig press i aktien.
Zooplus föll också under oktober efter att ha gått mycket starkt tidigare i år på grund av en budstrid. Bolaget har under månaden uppmanat sina aktieägare att acceptera det höjda budet från EQT och Hellman Friedman. Aktien har varit en rejäl vinnare för fonden under året.
Den tredje sämsta aktien under månaden var italienska lyxtillverkaren Ferragamo. Det har varit ett tunt nyhetsflöde kring bolaget under månaden. Företaget har rekryterat Burberrys tidigare vd Marco Gobbetti.
Omvärld
Börserna har fått energi igen efter starka q3-rapporter från bolagen och makrosignaler som visar styrka. Bland annat var de amerikanska sysselsättningssiffrorna starka, både i absoluta tal och i relation till förväntningarna. Däremot kvarstår ett högt inflationstryck
De amerikanska börserna har sett nya all time high. En höjning av skuldtaket blev ingen större överraskning. President Joe Biden har också slutligen fått igenom sitt gigantiska infrastrukturpaket på 1,2 biljoner dollar.
Bland bolagsnyheter som påverkat marknaden i stort märks Pfizers covidläkemedel i tablettform som genomgått en studie med positiva resultat. Läkemedelsjätten siktar på ett nödgodkännande hos det amerikanska läkemedelsverket FDA. Flera sektorer påverkas annars av halvledarbrister och flaskhalsar i logistik och produktion vilket påverkat hela leveranskedjan för många branscher. Enligt företagen så väntas problemen kvarstå en bit in i nästa år.
Stigande energipriser på fler kontinenter bidrar också till inflationstrycket. För att lätta på inflationstrycket och kyla av förväntningarna har den amerikanska centralbanken har gett signaler om att trappa ner sina obligationsköp, så kallad tapering. Stimulanserna ska var helt avvecklade i juni nästa år. Federal Reserve har dock varit tydliga med att de vill ha stora frihetsgrader kring hur detta görs, givet hur ekonomin utvecklas. Feds besked mottogs särskilt positivt på de asiatiska börserna som väntas gynnas av en stark amerikansk ekonomi.
Från den europeiska centralbanken, ECB, kommer dock lite andra tongångar. En första räntehöjning nästa år menar de är mycket osannolik.
I skrivande stund pågår klimattoppmötet GOP26 i Glasgow. Världens ledare gjorde inga större framsteg på G20-mötet som föregick klimattoppmötet, i frågan om att begränsa klimatutsläppen, något som visar hur svårt det kommer bli att få ett genombrott i förhandlingarna. G20 kom överens om att sluta finansiera kolkraft utomlands men inte att fasa ut den på hemmaplan. I Tyskland pågår en infekterad debatt om kärnkraftens vara eller inte vara, då de sista verken ska fasas ut i år respektive nästa år.
Kina har haft nolltolerans mot nya utbrott av covid, men efter den senaste tidens ökning av coronasmittade så varnar kinesiska myndigheter för att det kommer att bli en stor utmaning i vinter (och även vår) att hålla smittan i schack.
Tack för en så bra och utförlig analys !