top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar november


Fondens utveckling under november

Fonden steg under november med 10,03 procent medan jämförelseindex under samma period minskade med -2.59 procent.

Bästa innehav var under perioden Roblox, upp 50,08 procent, Movado, upp 34,74 procent och RVRC Holding, upp med 23,16 procent. Sämsta innehaven var Adidas och Interparfums som sjönk -9,80, -3,72.

Fonden har gjort flera förändringar i portföljen under november. Zoo plus och Nordea har avyttrats. Istället har Swedencare tagits in i portföljen.

Fondens nytillskott Swedencare ökade vinsten och omsättningen i det senaste kvartalet. Vd:n uppgav att leveransproblem som setts under året är på väg att lösas för bolaget. Onlineförsäljningen beskrivs som stark och företaget lanseras på flera nya plattformar. Swedencare erbjuder produkter inom djurhälsa och har historiskt växt kraftigt genom flera förvärv.

Under månaden kom besked att Roblox inlett ett samarbete med Nike om att skapa en virtuell värld kallad Nikeland. I den nya världen kommer användarna att kunna låta sina avatarer klä sig i kläder och skor från Nike. Beskedet kom efter kvartalsrapporten som visade att Roblox dubblat omsättningen jämfört med samma period i fjol och fått fler aktiva användare. Metaverse var också ett hett ämne på bolagets investerardag.

Movado tillhörde månadens vinnare efter att företaget presenterat en stark rapport och höjt sin prognos för helåret.

RVRC bjöd också på en bra rapport. Bolaget mer än dubblade sitt rörelseresultat i det senaste kvartalet.

Adidas tillhörde förlorarna för fonden under november. Bolaget sänkte sina utsikter på grund av problem i leveranskedjan. Trafiken till företagets butiker gick också ned kraftigt i Asien under kvartalet på grund av corona.

Interparfurms tillhörde förlorarna efter en bra utveckling i oktober. Bolaget har under november presenterat utsikter för kommande år.

Omvärld november

Stockholmsbörsen inledde november starkt men toppade ur i mitten av månaden. Börsen fick skjuts av amerikanska sysselsättningssiffror som var starka både i absoluta tal och i relation till förväntningarna. Den positiva effekten av rapportsäsongen kom av sig och efter att börsen tappat hela uppgången under månaden spred sig oron på världens börser för den nya coronavarianten Omikron som spridit sig från Sydafrika, vilket fick börsen att bryta ner nästan 4 procent under en och samma dag.

Fed-chefen bedömer att omikron kan förvärra problemen i leverantörskedjorna. Flaskhalsarna i leverantörsled har gett upphov till hög inflation i år. Detta menar Jerome Powell placerar den amerikanska centralbanken i en svår position under de kommande månaderna om den nya varianten ökar inflationstrycket i ekonomin. Detta samtidigt som den också håller fler borta från arbetsmarknaden.

Redan innan omikron blev känt ansåg Fed-ledamöter att inflationen hade blivit ett så stort problem att de borde dra ner på tillgångsköpen snabbare och höja styrräntan tidigare för att kyla ner kostnadstrycket.

För svenskt vidkommande lämnade Riksbanken nollräntan oförändrad. En prognos anger att den första räntehöjningen kan bli av under den senare delen av 2024.

Energi och råvaror har bytt skepnad sedan i oktober. Efter att ha trotsat tidigare nedgångsperiod på börsen har sektorn nu fallit tillbaka i november. Fallet förstärktes ytterligare av flera dagars kraftig nedgång i oljepriset i samband med omikrons framfart.

Bland branscher som har överpresterat index märks fastighetsbolagen, investmentbolagen och flera industribolag även om det finns stora skillnader inom den sistnämnda kategorin och här kan nämnas att leveransproblem som många drabbas av ännu inte är lösta. Även teknikbranschen har en stark månad bakom sig. Bland konsumentbolagen tynger bettingsektorn stort.

Konsumtionen fortsätter dock upp på bred front. I slutet av månaden kom överraskande positiva siffror över den svenska detaljhandeln som steg 5,2 procent i årstakt. Innan dess hade det också kommit positiva besked kring den amerikanska konsumtionen som ökat med 16,3 procent i årstakt. I Asien är Singles Day ett stort event. Där satte de kinesiska e-handelsjättarna Alibaba och JD.com nya försäljningsrekord. När detta skrevs pågick Black Friday.

Mvh Therese Nyrén

Lucy Global Fund

568 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page