top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar mars 2024Förvaltarkommentar mars 2024

 

Lucy Global Fund ökade under månaden i värde med  6,04 %.

 

Lucy Global Fund upplevde en positiv tillväxt under mars 2024 med en ökning på 6,04%. Fondens bästa innehav inkluderade The RealReal med en imponerande uppgång på 121,19%, följt av Lyko och Prada med uppgångar på 29,5% respektive 12,12%. Å andra sidan, de sämst presterande innehaven var Lululemon Athletica, Kering och Salvatore Ferragamo med nedgångar på -16,37%, -13,81% och -6,47% respektivt.

 

The RealReal har utmärkt sig som en ledande online-återförsäljare av lyxvaror, medan Lyko har firat framgångar inom skönhetsindustrin genom betydande omsättning och innovativa lanseringar. Prada visade på stark tillväxt och lönsamhet med fokus på innovation och hållbarhet. Samtidigt har Lululemon Athletica, trots en omsättningsökning, utgjort en av de sämst presterande aktierna, tillsammans med Kering som utmanades av en vinstvarning för Gucci, och Salvatore Ferragamo som kämpade med minskad lönsamhet.

 

Lucy Global Fund står fast vid sin balanserade och genomtänkta förvaltningsstrategi, med fokus på stora, stabila företag och kvalitativa tillväxtbolag. Fonden fokuserar på sektorer som skönhet, hälsa, och livsstil, samt uppmärksammar trender som digitalisering och hållbar konsumtion.

 

 

 

  

 

Bäst & sämst under mars 2024

Innehav

          Kursutveckling

Andel av fonden

Bästa

 

 

The RealReal

121,19 %

2,81%

Lyko

29,5%

2,75%

Prada

12,12%

3,63%

 

 

 

Sämsta

 

 

Lulemon Athletica

                   -16,37%

4,47%

Kering

                   -13,81%

3,11%

Salvator Ferragamo

                   -6,47%

1,69%

 

 

Bäst


The RealReal


The RealReal, Inc. är känt för att vara en ledande online-marknadsplats för återförsäljning av lyxvaror, där kunder kan köpa och sälja produkter från högkvalitativa och välkända märken. Företaget har etablerat sig som en pionjär inom lyxsegmentet för återförsäljning, tack vare sin autenticitetsgaranti och ett brett sortiment av produkter. Detta inkluderar dam- och herrmode, smycken, klockor och mycket mer. Sedan starten 2011 har The RealReal vuxit snabbt och bidragit till en mer hållbar konsumtion genom att förlänga livscykeln för lyxprodukter. Dess huvudkontor ligger i San Francisco, Kalifornien, vilket understryker företagets närvaro och inflytande i teknik- och innovationscentrumet i Silicon Valley.

 

The RealReal särskiljer sig från andra marknadsplatser genom sin fokusering på autenticitet och kvalitet. Varje artikel som säljs genom plattformen genomgår en noggrann autentiseringsprocess, ledd av experter och specialister inom olika lyxkategorier. Detta har varit en avgörande faktor för företagets framgång, eftersom det ger köpare förtroende att de investerar i äkta varor och minskar risken för förfalskningar – ett vanligt problem inom återförsäljningsindustrin för lyxprodukter.

 

Med en växande medvetenhet kring hållbarhet och återanvändning, har The RealReal också positionerat sig väl för att dra nytta av konsumenternas ökande efterfrågan på mer ansvarsfulla inköpsalternativ. Genom att erbjuda en plattform där lyxvaror kan hitta nya ägare, bidrar företaget inte bara till en mer cirkulär ekonomi utan också till att minska den miljöpåverkan som är förknippad med produktionen av nya lyxvaror.

 

Lyko

 

I mars 2024 har Lyko nått flera viktiga milstolpar och genomfört spännande lanseringar. Lyko publicerade sin års- och hållbarhetsredovisning för 2023, där det framgick att de passerat tre miljarder i omsättning. Företaget betonade vikten av sin omnikanal-modell och deras fokus på att vara en inspirerande plats för skönhetsintresserade. Under året öppnade de även en lagerhub i Tyskland för att förbättra sitt erbjudande till europeiska marknader. Dessutom har Lyko lanserat flera nya produkter och samarbeten, bland annat co-branding med Moomin X Lyko. Deras egen app stod för 19% av försäljningen i december, och de har introducerat prishistorik och prisjämförelser för alla produkter​

 

En annan stor nyhet var lanseringen av Milk Makeup i Finland och Norge, exklusivt genom Lyko. Detta var särskilt efterlängtat av fansen, och lanseringen inkluderade ett lanseringsparty med DJ, make-up artister och en positiv shoppingatmosfär. Milk Makeup är känt för sina vegan- och cruelty-free produkter, och har blivit viral bland Gen Z, särskilt tack vare sina produkter som Lip + Cheek - Mini Stick och Matte Bronzer - Mini Stick​.

 

Med dessa initiativ och lanseringar fortsätter Lyko att stärka sin position på skönhetsmarknaden, både genom att bredda sitt utbud och genom att engagera sig i aktuella trender och konsumentbehov.


Prada

 

Pradas årsrapport för 2023 visar på betydande framsteg och utveckling över flera områden, inklusive företagsstyrning och infrastruktur, med en omfattande investering i mänskligt kapital. Året avslutades med positiva framsteg och resultat, vilket stärker företagets position inför framtiden trots en osäker geopolitisk och makroekonomisk miljö. Strategin framhåller betydelsen av att fokusera på personalen för att locka till sig och behålla talanger som kan dela och förbättra företagets expertis och kunskap. Detta innefattar att prioritera arbetsmiljöns kvalitet, jämlikhet, professionell utveckling och välfärdsbidrag​​.

 

Pradas finansiella översikt för 2023 uppvisar imponerande siffror med intäkter på 4,7 miljarder euro, en ökning med +17% jämfört med föregående år. Försäljningen i detaljhandeln ökade med +12% för Prada och +58% för Miu Miu, vilket visar på en stark prestation över alla produktkategorier. Lönsamheten förbättrades också, med en EBIT-marginal på 22,5%, vilket reflekterar betydande investeringar bakom varumärkena. Investeringar riktades främst till att stärka detaljhandelsnätverket samt stödja industriella och digitala strategier​​.

 

Rapporten belyser också Pradas strategiska fokusområden som inkluderar att behålla varumärkets relevans genom att tolka och forma den kulturella debatten och samtalen. Kreativiteten inom Prada var starkare än någonsin under året, och både Prada och Miu Miu vågade utforska, ifrågasätta, analysera och omdefiniera, förstärkt av kampanjer, uppslukande upplevelser och oväntade samarbeten, vilket närmade dem till sin globala gemenskap​​.

Prada Gruppens finansiella översikt avslöjar att nettointäkterna för 2023 uppgick till 4,7 miljarder euro, med ett rörelseresultat (EBIT) på 1,062 miljarder euro och en nettoinkomst på 671 miljoner euro för gruppen. Försäljningen inom detaljhandeln bidrog stort till dessa intäkter, och strategiska investeringar i detaljhandelsnätverket samt industriella och digitala strategier var prioriterade​​.

 

Sammanfattningsvis visar Pradas årsrapport för 2023 på stark tillväxt och lönsamhet, med en framgångsrik strategi som fokuserar på varumärkesstyrka, innovation och hållbarhet, vilket placerar Prada i en stark position för framtiden.

 

 

SÄMST


Lululemon Athletica rapporterade sina finansiella resultat för fjärde kvartalet och hela räkenskapsåret 2023 den 21 mars 2024. För det fjärde kvartalet ökade intäkterna med 16% till 3,2 miljarder dollar. Det utspädda resultatet per aktie (EPS) var 5,29 dollar. För hela året ökade intäkterna med 19% till 9,6 miljarder dollar, med ett utspätt EPS på 12,20 dollar och ett justerat EPS på 12,77 dollar​ (Lululemon)​.

 

Dessutom meddelade Lululemon om starten av FURTHER, ett unikt ultramaraton för kvinnor, som börjar den 6 mars för att ytterligare förstå mänskliga prestationer. Flera produkter inkluderar funktioner för att hjälpa löparna att hålla sig svala och förvara föremål de behöver under loppet. En särskild färgsättning av beyondfeel, företagets senaste löparsko och en framträdande del av FURTHER-idrottspaket, lanserades online globalt den 5 mars på marknader där Lululemon erbjuder skor​.

 

För det kommande kvartalet som slutar i april förväntar sig Lululemon intäkter i intervallet 2,17 till 2,2 miljarder dollar. Företaget förutser helårsresultat att vara mellan 14 och 14,20 dollar per aktie​

 

Kering

 

Kering har utfärdat en dubbeltranchobligation för en total summa av 1,75 miljarder euro. Detta inkluderar en tranch på 1 miljard euro med en löptid på 8 år och en kupongränta på 3,375%, samt en tranch på 750 miljoner euro med en löptid på 12 år och en kupongränta på 3,625%. Denna emission syftar till att förbättra Kering's finansiella flexibilitet och återspeglar marknadens förtroende för gruppens kreditkvalitet​

 

Kering har förnyat sitt partnerskap med London College of Fashion och lanserat ett nytt program, vilket understryker gruppens åtagande för utbildning och hållbarhet inom modeindustrin​.

 

Gruppen har också presenterat Kering Generation Award för första gången i Japan. Detta pris syftar till att identifiera innovation inom hållbart mode och skönhet, vilket visar Kering's engagemang för att främja hållbara lösningar inom lyxsektorn​.

 

Dessa åtgärder och evenemang visar på Kering's fortsatta strävan efter finansiell styrka, utbildningsengagemang och innovation inom hållbart mode.

 

Kering utfärdade en vinstvarning den 19 mars 2024, vilket indikerar en utmanande vändning för dess stjärnvarumärke Gucci. Denna utveckling pekar på en tuffare än väntad omvändning för Gucci, med förväntningar på en intäktsminskning med 10 procent år över år för det första kvartalet​.


Salvator Feragamo


Salvatore Ferragamo har haft en utmanande start på året och rankas fortfarande bland de sämst presterande lyxaktierna. Den italienska tillverkaren av lyxiga skor och lädervaror rapporterade ett EBIT (rörelseresultat) på 72 miljoner euro för 2023, vilket är en minskning med cirka 44% jämfört med föregående år på grund av ökade utgifter för att främja sin nya varumärkesbild. Nettovinsten minskade till 26 miljoner euro från 65 miljoner euro. Företaget genomgår för närvarande en flerårig omställningsplan och en designövergång under ledning av den kreativa chefen Maximilian Davis, som tillträdde i början av 2022. Dock finns det begränsad synlighet när det gäller tidpunkten för återlanseringen, säger analytikern.

 

Framtiden genom Lucy Global Funds ögon

Förvaltningens grundpelare

 

Lucy Global Fund står för en balanserad och genomtänkt förvaltningsstrategi. Vår investeringsprocess är omsorgsfull och selektiv, och vi säkerställer att våra investeringar stämmer överens med en kärnuppsättning av principer som omfattar både ekonomisk stabilitet och en viss grad av etiska överväganden. Vi fokuserar på stora, stabila företag med starka kassaflöden, och tillåter i vissa fall tillväxtbolag att ta plats i vår portfölj – alltid med en tydlig vision om kvalitet framför kvantitet.

 

Vår vision: Skönhet, hälsa och livsstil

 

Vårt fokus ligger på teman som skönhet, hälsa och livsstilsbolag, speglande en global trend mot ett större hälsomedvetande och en högre livskvalitet. Vi anser att dessa sektorer erbjuder betydande tillväxtpotential mot bakgrund av en föränderlig värld. Dessutom håller vi ett öga på två avgörande trender: integrationen av artificiell intelligens och teknik i vardagslivet samt en ökad medvetenhet om hälsorelaterade frågor, såsom bekämpning av fetma. En annan intressant utveckling är det växande intresset för second hand-handel online, vilket inte bara visar på ett skifte i konsumtionsmönster men även på en förändring i hur värde uppfattas.


En värld där konsumtionen ständigt ifrågasätts ur ett hållbarhetsperspektiv, har online-återförsäljning av begagnade varor seglat upp som en intressant spelare. Inte för att den toppar lönsamhetslistorna, men dess förmåga att locka till sig en allt mer medveten konsumentkrets kan inte förnekas.

 

Det senaste året har vi sett en uppseendeväckande tillväxt inom denna sektor i USA, där försäljningssiffrorna på återförsäljningsplattformar klättrade till 20 miljarder dollar, en ökning med ståtliga 11 procent från året innan. Framtidsutsikterna pekar mot en fördubbling av denna siffra till 44 miljarder dollar inom ett decennium, vilket faktiskt skulle kunna skymma den traditionella klädindustrin.

 

Det är fascinerande att notera hur varumärken, oavsett om de är förknippade med lyx eller mer prisvänliga alternativ, utforskar detta nya landskap. Antalet företag som tagit klivet in i återförsäljningsvärlden har skjutit i höjden, från en blygsam början till ett robust engagemang. Även om dessa åtgärder ännu är i sin linda, signalerar de en spännande framtid där återförsäljning kan komma att utgöra en betydande del av företagens intäktsströmmar.

 

Denna trend mot återförsäljning markerar utan tvekan en potentiellt omvälvande förändring för hela detaljhandelssektorn. Än så länge kämpar dock de företag som banar väg för denna revolution med att balansera ambitionerna om lönsamhet mot de praktiska realiteterna.

 

Trots att vissa rapporter visar på framsteg mot ekonomisk stabilitet inom denna sektor, återstår mycket arbete. Marknadsvärderingarna för dessa pionjärföretag har tyvärr sjunkit avsevärt sedan deras introduktion på börsen, vilket påminner oss om de utmaningar som fortfarande finns.

 

Det är sällsynt att varumärken delar detaljerad information om hur deras återförsäljningsverksamhet bidrar till det större ekonomiska sammanhanget. Detta skapar en dimridå som omgärdar sektorns verkliga påverkan och framtidspotential.

 

Men framsteg sker, och drivkrafterna bakom denna tillväxt – konsumenternas jakt på prisvärda fynd, en ökad miljömedvetenhet och möjligheten för varumärken att fördjupa relationer med sina kunder – kan inte ignoreras. Som en branschobservatör sade jag nyligen, Vi befinner oss bara i början av denna resa. Antalet personer som deltar i återförsäljning fortsätter att växa.

 

För att verkligen blomstra behöver sektorn stöd, inte minst från lagstiftare. Diskussioner pågår i såväl Europa som USA om att införa lagar som stärker återförsäljningsmarknaden. Det ligger i regeringarnas intresse att skapa incitament för konsumenterna att välja begagnat och samtidigt hålla producenterna ansvariga för deras miljöpåverkan.

 

Strategisk flexibilitet och globalt samarbete

 

Vår förmåga att anpassa oss till nya marknadstrender är en av våra styrkor. I nära samarbete med välrenommerade institutioner och analytiker, såsom Goldman Sachs, håller vi kontinuerligt ett öga på marknaden för att identifiera och agera på nya investeringsmöjligheter. Vårt globala nätverk och vår flexibilitet gör det möjligt för oss att snabbt anpassa vår portfölj till nya förhållanden och möjligheter.

 

Digital närvaro och effektiv kommunikation

 

Med en tidseffektiv och kostnadseffektiv strategi använder vi digitala verktyg för att hålla oss uppdaterade med våra investeringar och marknaden som helhet. Genom sociala medier och andra onlineplattformar kan vi effektivt följa våra bolag. Denna digitala närvaro har blivit en central del i vår dagliga förvaltning och bidrar till vår strategiska flexibilitet.

 

Dynamisk förvaltning för framtiden

 

Vårt engagemang i dynamisk och responsiv förvaltning återspeglas i hur vi kontinuerligt reviderar och anpassar vår portfölj för att säkerställa att den alltid är välpositionerad för framtiden. Vi tror att framgång i investeringsvärlden kräver både långsiktighet och flexibilitet, och det är denna balans som vi strävar efter att upprätthålla i all vår verksamhet.

 

I Lucy Global Fund kombinerar vi djupa marknadskunskaper med en anpassningsbar förvaltningsstrategi. Det är denna kombination som lägger grunden för vår framtid och våra investerares framgång.

 

Therese Nyrén förvaltare av Lucy Global Fund


Riskinformation

Lucy Global Fund är en UCITS-fond registrerad hos Finansinspektionen. Ansvarigt fondbolag är AIFM Capital AB. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Lucy Global Fund marknadsförs och distribueras i Sverige.


Grundläggande information

Fondens namn: Lucy Global Fund (Org. 515603-1642)

SFDR klassificering: (Artikel 8)

ISIN-kod: SE0016075188 A

ISIN-kod: SE0016075204 B 

Förvaltningsavgift: 1,40%

Fondens risk: Medel ( 4 av 7)

Fondens startdag: 1/7 2021

Fondbolag: AIFM Capital AB (Org. 556737-5562)


 


130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page