top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar mars

Uppdaterat: 26 okt. 2022


Fondens utveckling under mars


Fonden har sjunkit med 4,49 procent under mars, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som steg 1,6 procent under samma period.

Bästa innehav var under månaden var Swedencare med en uppgång på 26 procent, följt av Lululemon Athletica uppgång med 14,6 procent och Ermenegildio Zegna 9,10 procent.

Sämst gick Rebelle, Capri Holdings och Interparfums med en nedgång på 25,77, och 24,13 respektive 21.74 procent.


Fondens valutaexponering för tillfället är 42 procent dollar, 33 procent euro, 17 procent svenska kronor och 7 procent Hongkong-dollar.

Swedencare har under månaden slutfört ytterligare ett förvärv. Det handlar om det italienska kosttillskottsbolaget Innovet, som inriktar sig på veterinärsegmentet.

Lululemon ökade omsättningen med 23 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med året innan. Den operativa rörelsemarginalen steg 120 baspunkter till 27,7 procent. Bolaget öppnade 22 nya butiker under det senaste kvartalet. Bolaget gjorde i fjol återköp av aktier för drygt 800 miljoner dollar men ska i år inleda ett nytt återköpsprogram på upp till 1 miljarder dollar.

https://corporate.lululemon.com/media/press-releases/2022/03-29-2022-210531813

Rebelle har nu handlats drygt en månad på Nasdaq First North Growth Market. Det tyska bolaget är verksamma inom second hand-lyxmode och driver en europeisk online-marknadsplats för handel av second hand-modeartiklar samt accessoarer från lyxmärken.


Under månaden har Essilor Luxotica sålts och även Estee Lauder.


Uppåtstuds trots Ukrainakriget

Marknaden repade sig snabbt efter inledningen av kriget i Ukraina med den största uppgången på veckobasis sedan november 2020 efter att ha sett förbi Feds styrräntehöjning och fortsatt krig i Ukraina. Aktier har nu nått nivåer som inte setts sedan innan Rysslands invasion påbörjades.

Inflationstrycket kvarstår dock, främst med stigande energipriser men också med fortsatta logistiska problem. Under månaden har Federal Reserve signalerat att inflationen är alldeles för hög och att det behöver vidtas åtgärder för att få priserna under kontroll. Han aviserade att centralbanken kan komma att höja räntan med mer aggressiva 50 räntepunkter i stället för traditionella 25 punkter. Den amerikanska tioårsräntan har fortsatt att klättra uppåt och handlas på nivåer som senast sågs i maj 2019.

Även i Sverige har inflationen blivit för hög anser Riksbankschefen Stefan Ingves. Det kan enligt honom få påverkan på när första räntehöjningen blir av, rapporterar Sveriges Radio. ”Vi hade räknat med att det skulle dröja till 2024 – men nu får vi räkna om och det innebär rimligtvis att räntehöjningarna kommer tidigare", sade Ingves.

Alla delar av den svenska handeln visar sjunkande förväntningar under mars, jämfört med månaden innan. Framtidstron grusas av det nuvarande omvärldsläget och effekten är som störst för partihandeln där förändringar i det internationella handelsflödet slår igenom snabbt. Indikatorn för partihandeln faller med 6,4 enheter till 92,1. Den är nu tydligt under den neutrala gränsen på 100.

E-handelns omsättning minskade med 17 procent under februari, jämfört med samma period i fjol. Det framgår av Svensk Handels E-handelsindikator. Också storleken på köpen har minskat. Det genomsnittliga köpbeloppet var 15 procent lägre i februari i förhållande till samma månad i fjol.

Ryssland har hotat med vedergällning mot väst för dess inblandning i Ukrainakriget. Putin har bland annat hotat med cyberattacker. USA har varnat Xi för att ge stöd åt Rysslands krig.

Kina fortsätter att genomföra miljonstora lockdowns, i enlighet med landets noll-covid-vision. Det har påverkat flera olika bolag, däribland fordonstillverkare som tvingats att stänga ned produktion.

Det har varit skakigt på Hongkongbörsen under månaden med kraftiga nedgångar, varefter enskilda kraftiga uppgångar följde. Nedgången sker på grund av rädsla för avnotering av kinesiska teknikaktier i USA. Uppgifterna om stora böter för internetjätten Tencent sprider också oro om att Kina inte är färdiga med de regulatoriska tillslagen i branschen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar västerländska nationer att ta tillbaka kontrollen över sin energiförsörjning och avsluta sitt beroende av rysk olja och gas, vilket lämnat länderna sårbara för “utpressning” från Ryssland. Tyskland har exempelvis under månaden presenterat en ny storaffär rörande köp av naturgas från Mellanöstern.





58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page