top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar juni 2023 – Bolag under omstrukturering i toppen
Förvaltarkommentar juni 2023 – Bolag under omstrukturering i toppen


Juni var en positiv börsmånad. S&P500 steg med 6,5% i USD och med 5,9% i SEK. OMX30 ökade i värde med 3,4% och fondens jämförelseindex, Dow Jones Global (W1DOW) steg med 5,61% i USD och 5,04% i SEK. Lucy Global Fund ökade i värde med 5,20%. Under första halvåret 2023 steg fonden i värde med 17,13% medan jämförelseindex steg med 11,88% i USD och med 15,65% i SEK.


I topp vad gäller aktieutveckling i juni för fondens innehav hamnade bolag som genomgår någon form av förändring. Allra bäst gick det för Nordstrom, Matas och Farfetch men även Hugo Boss, som tillhör samma kategori, hamnade på fjärde plats med en uppgång om drygt 14% i SEK.Bäst

Nordstrom har avvecklat sin mindre lönsamma verksamhet i Canada och börjar se positiv effekt av sina omstruktureringar inom främst Nordstrom Rack. Många nya varumärken har adderats och den årliga tillbaka till skolan realisationen har nyligen annonserats med ovanligt många nyheter, events och varumärken.


Matas aktiekurs halverades från sommaren 2021 till hösten 2022. Därefter har den börjat att dra sig uppåt. Mycket i bolaget har setts över. Butiker har renoverats. Man har skurit kostnader och inte minst har man utvecklat online-försäljningen och kopplingen mellan digital och fysisk försäljning. Fokus har också varit på expansion. I början av 2010-talet gjorde man ett begränsat försök att etablera sig i Sverige men butiken på köpcentret Emporia stängdes våren 2015. I höstas gjorde man en ny ansats och startade upp lokala hemsidor i Sverige och Norge. All verksamhet sköttes från Danmark. Enligt ledningen skulle man starta försiktigt för att lära. I veckan annonserade företaget att man kommit överens med Axel Johnson om att köpa Kicks och får därmed tillgång till Sveriges största skönhetskedja med betydande närvaro även i Norge och Finland. Kombinationen kommer att skapa en stark nordisk spelare med tydliga ambitioner. Kursen handlades upp kraftigt med hög volym på affären. Med tanke på att förväntningarna blivit så stora och det alltid finns risk för inledande besvikelser, valde vi att dra ned på innehavet något.


Farfetch låg i topp även i maj efter att ha redovisat en stark kvartalsrapport i mitten på månaden.Sämst

Musti har det senaste året pendlat med ganska stora svängningar kring nuvarande kurs. Den underliggande verksamheten utvecklas väl men marknadens fokus på bolaget och aktien är begränsat och kursen påverkas därmed ganska mycket vid enstaka marknadshändelser eller analytikerkommentarer. Rapporten för det senaste kvartalet visade på en positiv utveckling.


Fenix Outdoor har en stark balansräkning och en stabil verksamhet. För innevarande kvartal är jämförelsetalen svåra och det resultat som ska publiceras i slutet av juli kommer att vara sämre än föregående år och aktien är inne i en nedåtgående trend.


PVH redovisade ett starkt maj-kvartal men efter senhöstens och vårvinterns starka kursuppgång har aktien därefter rört sig i sidled.Förändringar i fonden Lucy Global Fund har idag ett betydande inslag av vad vi bedömer som bolag som är inne i en intressant utveckling. Lyxbolagen står också för en stor andel men är inte dominerande som för ett halvår sedan. Vi har något ökat exponeringen mot kvalitativa konsumentinriktade företag. De 5 största innehaven per den 30/6 är Nike, Matas, Movado, Musti och Apple.Framöver

Sommaren karakteriseras ofta av lägre aktivitet på börserna och semester under lite olika perioder i många länder. Nyheter kan få stort genomslag. Det är viktigt att följa utvecklingen men också att vara trygg i sina innehav. Sommaren ger tid för eftertanke och funderingar kring eventuella strategiska förändringar inför framtiden.Kim Hansson och Therese Nyrén

Portföljförvaltare Lucy Global Fund
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page