Fondens utveckling under februari
Fonden sjönk med 2,03 procent under februari, och slog därmed jämförelseindex som under samma period backade med 2,55 procent.
Bästa innehav var under månaden var Capri Holding, PVH Corp och Prada som steg 12,8 och 3,0 procent respektive 2,7 procent.
Sämst gick Roblox, Lyko och Adidas med en nedgång på 21,7, 19,2 respektive 12,5 procent.
Under månaden har dollarn stigit 1,5 procent mot kronan som också har försvagats 1,3 procent mot euron och 1,2 procent mot HKD, Hongkongdollar.
Under månaden har Rebelle köpts in, inga innehav har avyttrats.
Rebelle är ett bolag som började handlas 25 februari på Nasdaq First North Growth Market blev fulltecknat vid introduktionen. Rebelle är ett tyskt bolag som är verksamt inom kategorin second hand-lyxmode. Bolaget driver en europeisk online-marknadsplats för försäljning och köp av second hand-modeartiklar och accessoarer från lyxmärken.
Roblox föll på sin kvartalsrapport som släpptes under februari. Omsättningen steg kraftigt och antalet aktiva användare ökade också, men spelplattformen nådde inte upp till analytikernas förväntningarna gällande vinst per aktie.
Under månaden gjordes ett stort insynsköp i Lyko. Det är storägaren Herenco som tankade aktier för nära 37 miljoner kronor. Under månaden kom också besked att e-handelsbolaget omedelbart ska erbjuda endast fossilfria leveranser till sina kunder i Sverige. Om transportörerna bolaget använder sig av misslyckas med att tanka fossilfritt drivmedel har de förbundit sig till att varje gång betala en summa om 500 kronor till Naturskyddsföreningen. Lyko planerar att ha löpande kontakt med alla transportörer, så att de följer det uppsatta målet.
Efter februari månads slut meddelade italienska modejätten Prada att de gör som sina rivaler LVMH, Hermes och Chanel och sätter stopp för sin ryska verksamhet. Beslutet innebär att butikerna stängs.
Ukrainainvationen, nytt fokus efter pandemin - fortsatt inflationstryck
Den geopolitiska osäkerheten i och med invasionen av Ukraina riskerar att få negativa effekter på tillväxten och företagens produktionsplaner. Inflationstrycket kvarstår. Samtidigt tappar den svenska industrin fart från höga nivåer.
Priset fortsätter att öka på råvaror och insatsvaror men ökningstakten har mattats av. Samtidigt har kronan försvagats mot både dollarn och euron vilket kan göra att priserna för producenterna fortsätter att stiga under de kommande månaderna.
Ett tecken på att marknaden förväntar sig lägre ekonomisk aktivitet till följd av kriget i Ukraina är att både de amerikanska och europeiska långräntorna har fallit tillbaka.
Ryssland har uppgett att de tänker fortsätta sina militära operationer till målen är uppnådda. Samtidigt har sanktionerna mot Ryssland intensifierats. Landet har bland annat uteslutits ur SWIFT för betalningar mellan länder, EU har fryst tillgångar och infört reseförbud för fler ryska oligarker med nära band till president Vladimir Putin. En mängd bolag, däribland många svenska, har lämnat Ryssland, till exempel Ikea och H&M.
Flera storbolag har dragit sig ur sitt ägande i ryska bolag. Fraktjättar och energijättar drar sig också ur samarbete med Ryssland. Moskvabörsen har hållits stängd under invasionen och fondjättar har sålt ryska aktier där de är parallellnoterade på andra börser.
Priset på kreditswappar visar att sannolikheten för att Ryssland tvingas ställa in sina betalningar har ökat till rekordhöga 80 procent.
En annan händelse i vår omvärld som hamnat i skuggan av kriget är en möjlig lösning på en gammal infekterad strid: Det kan komma att träffas en kärnkraftsöverenskommelse med Iran.
Investerare förbereder sig samtidigt för Feds räntebesked i mars. Kommer det att bli en räntehöjning på 25 punkter eller 50 punkter? Hur många räntehöjningar kan det bli innan året är slut, och hur ser centralbanken att Ukrainakriget påverkar inflationstrycket?
コメント