top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar decemberFondens utveckling under december


Fonden steg under december med 1,20 procent medan jämförelseindex under samma period ökade med 3,64 procent.


Bästa innehav var under perioden Lyko, upp 13,98 procent, Este Lauder, upp 11,48 procent och Salvatore Feregamo, upp 11,81 procent. Sämsta innehaven var Roblox, Lulemon och Under Armour som sjönk 18,19 procent , 13,86 respektive 10,17 procent.


Prada tagits in i portföljen som har fått en köprekommendation av Goldman Sachs. Prada har tidigare i höst gjort bedömningen att momentumet i försäljningen ska vara fortsatt starkt under det andra halvåret trots osäkerhet i marknaden, vilket fick stöd under kapitalmarknadsdagen i mitten av november. Där framgick det att bruttomarginalen stadigt har hållt sig över 76 procent sedan tredje kvartalet. Bolaget uppger att ebit-marginalen hålls över 2019 års nivå och att de bekräftar ett starkt kassaflöde. Onlineförsäljningen utgör nu 7 procent av bruttoförsäljningen.

Under månaden har Lyko fått en köprekommendation av DNB. Bolaget ökade omsättningen och resultatet i den senaste kvartalsrapporten. Bolaget har också i höst gjort ett förvärv genom Inko Lars Bratt där varumärket Water Clouds ingår. Under hösten har bolaget också ökat takten i Finland efter starka framgångar i Norge.

Omvärld december


Julrally efter att omikronoron lättat

Det blev ett julrally som många hoppats på. Amerikanska inflationssiffror och centralbanksbesked av Fed gav lättnadsrallyn tidigare i december när marknaden var mer oroad över omikron än nu.

Flera länder, däribland det europeiska industriloket Tyskland införde nya coronarestriktioner efter jul för att bromsa spridningen av omikronvarianten, något som marknaderna har tagit med ro.

Amerikansk jobbstatistik i början av månaden minskade osäkerheten på marknaden trots att det skapades betydligt färre jobb (210 000) under november, än väntat. Ett glädjande besked var att fler amerikaner nu söker sig tillbaka till jobbmarknaden.

Även om den amerikanska inflationen i november blev 6,8 procent, den högsta inflationstakten på 39 år, tog marknaden också emot denna datapunkt bra då osäkerheten stillades.

Fed ska dra ner på obligationsköpen snabbare och väntas höja styrräntan tre gånger nästa år, istället för en gång som tidigare antagits. Även detta besked fick marknaden på gott humör.

Inflationen har haft ett starkt samband med kaoset i de globala försörjningskedjorna. Fraktjätten A.P Möller-Maersk bedömer att det sannolikt kommer att kvarstå till mitten av nästa år.

USA och Ryssland ska den 10 januari mötas och förhandla om läget i Ukraina och kärnvapennedrustning. De Ukraina-relaterade spänningarna har ökat de senaste månaderna i och med rapporter om ryska trupprörelser nära Ukraina.

Flera konsumentbolag har gått starkt under december. En av de som gått absolut bäst i kategorin är Lyko som återfinns i Lucy-portföljen.72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page