top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar augusti

Uppdaterat: 13 okt. 2021Lucy Global Fund


Fondens utveckling - augusti


Under augusti gick fonden upp med 1,22 % jämfört med index W1DOW som under samma period gick upp med 2,58 %.


Vårt bästa bolag under augusti var Zoo Plus som levererade en avkastning på 38,33 % för månaden.


Zoo Plus är en återförsäljare av husdjurstillbehör i Tyskland. Företaget marknadsför produkter främst genom dess nätbutiker. Bolaget erbjuder över 8 000 produkter, såsom torr- och våtfoder till sällskapsdjur och kosttillskott, tillbehör, såsom leksaker, skötselprodukter och hygienprodukter, klösbrädor och hundkorgar. Zoo Plus säljer mat och tillbehör för hundar, katter, smådjur, fåglar, reptiler, fiskar och hästar och levererar varor till ungefär 20 länder. Företaget tillhandahåller också gratismaterial och information som nås via dess webbplatser, såsom veterinärråd och andra djurrelaterade råd, samt interaktiva funktioner, såsom diskussionsforum och bloggar.


Husdjursekonomi är en megatrend över hela världen och det passar in i vår tematiska förvaltning.

Husdjursekonomin växer över hela världen.

Den globala marknaden för husdjur relaterade tjänster och produkter växer för närvarande med 5 % per år och studier visar att detta är ett område som kommer att fortsätta att växa. Husdjuren är en del av familjen och vi lägger allt mer pengar på våra djur. Vi ser fortsatt stark tillväxt inom området.


Den aktie som gick näst bäst under månaden var Movado, ett bolag som levererade en bra rapport och gick upp 20,19 % i augusti månad.


Movado Group designar, marknadsför och distribuerar klockor. Företaget verkar genom två segment: grossist och detaljhandel. Grossistsegmentet omfattar design, utveckling, inköp, marknadsföring och distribution av klockor samt serviceaktiviteter efter försäljning och frakt. Det säljer alla sina varumärken till smyckesbutikskedjor och varuhus, samt oberoende juvelerare. Segmentet Retail inkluderar sina outletbutiker. Movado har en internationell verksamhet i Europa, Amerika, Mellanöstern och Asien. Dess portfölj av varumärken inkluderar Coach-klockor, Concord, Ebel, ESQ Movado, Scuderia Ferrariklockor, HUGO BOSS-klockor, Juicy Couture-klockor, Lacoste-klockor, Movado- och Tommy Hilfiger-klockor.


Movado har investerat i dess digitala organisation och plattformar. Det har gjort att deras e-handelstillväxt accelererade förra året, både på deras egna e-handelssajter och hos deras grossistpartners. Movado ökade med 105% mätt som årstakt, drivet av en betydande ökning av konverteringar till följd av förbättringar i mobilupplevelsen, utökad internationell leverans och större digital marknadsföringseffektivitet. Fördelarna med teknik och innovation sträckte sig dock bortom e-handelsverksamheten; Movado fortsatte att driva innovation i hela produktsortiment, och jag tror verkligen att deras varumärkesportfölj aldrig har varit starkare. I slutet av tredje kvartalet meddelade bolaget dessutom att de kommer att lansera Calvin Klein-klockor och smycken i januari 2022.


Vi tror att Calvin Klein utgör en betydande global möjlighet för företaget. När vi börjar lämna pandemin är jag övertygad om att bolaget har en stark position och kommer att kunna hantera de ökade tillväxten som kommer när samhället öppnar upp.


Vårt tredje bolag som levererade är Under Armour som presterade en avkastning på 14.58 % i augusti månad.

Under Armor Inc är engagerad i utveckling, marknadsföring och distribution av märkesvaror, kläder och accessoarer för män, kvinnor och ungdomar. Företagets segment omfattar Nordamerika, bestående av USA och Kanada; Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA); Asien och Stillahavsområdet; Latinamerika, och Connected Fitness. Dess produkter säljs över hela världen och bärs av idrottare på alla nivåer, från ungdom till professionell, på spelfält runt om i världen, såväl som av konsumenter med aktiv livsstil. Företaget säljer sina märkesvaror, skor och accessoarer i Nordamerika genom sin grossist och direkt till konsumentkanaler.


Vår tro är att Under Armor kommer att återhämta sig under 2021, med stöd av en ny strategi, nya produkter och en starkare konsumtion. Vi bedömer att aktien kommer att gynnas av att USA öppnas upp efter pandemin.De tre sämsta bolagenDe bolag som tappade mest under månaden var Kering som föll 8,86 %. Bakgrunden var att Kina uttalade sig negativt om att man skulle höja inkomstskatten och att medelklassen inte skulle kunna handla mer.

Kering är ett franskt bolag verksamt inom modebranschen. Bolaget är specialiserat på mode, lädervaror, smycken och klockor genom en portfölj av varumärken som Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Stella McCartney, Christopher Kane, Brioni, Boucheron, Pomellato, Dodo, Qeelin , Girard-Perregaux och Ulysse Nardin. Dessutom erbjuder bolaget sportkläder och accessoarer genom varumärken som Puma, Volcom och Cobra. Kering är verksamt över hela världen.

Vår tro är dock att detta var en tillfällig dipp och att aktien kommer hämta igen det mesta av förlusten och att det är en engångs rörelse. Bolaget har kommit med en starkt rapport och siffrorna var högre än förväntat. Vi tror fortfarande på lyxsegmentet och att de rika i världen inte blir fattiga.


Vince Holding var en annan förlorare. Aktien har tappat ca 14,83% i augusti. Bolaget har förlorat omsättning.


Vince Holding Corp. fungerar som ett kläd- och accessoar modemärke. Här erbjuds en rad dam- och herrkläder och skor samt handväskor. Det fungerar som ett modemärke. Företaget är verksamt inom två segment: grossist- och direkt-till-konsument. Dess grossist segment består av en verksamhet för att distribuera produkter till olika varuhus och specialbutiker i USA och valda internationella marknader. Dess direkt-till-konsument-segment består av en verksamhet för att distribuera produkter direkt till konsumenten genom sina märkesbutiker, outletbutiker och dess e-handelsplattform. Vince erbjuder en damlinje under varumärket Vince, som inkluderar säsongsbetonade kollektioner av kashmirtröjor och silkesblusar, läder- och mocka leggings och jackor, klänningar, denim, tankar och t-shirts och ett sortiment av ytterkläder. Herrkollektionen under varumärket Vince innehåller t-shirts, stickade och vävda toppar, tröjor, denim, byxor, blazers, ytterkläder och läderjackor.


Vince Holding måste leverera när samhället öppnar upp i USA igen, och vi tror på bolaget över tiden. Bolaget har snygga klassiska snitt och är väl etablerat i USA och är ett välkänt varumärke.

Bolaget har tappat oförtjänt mycket och vi tror på aktien vad gäller lång sikt och därför förtjänar Vince sin plats i portföljen.


Vårt tredje bolag som har tappat under augusti är Moncler vars aktie tappat 5.07 %


Moncler är ett italienskt företag verksamt inom modeindustrin. Företaget designar, tillverkar och distribuerar kläder och accessoarer genom varumärket Moncler. Moncler SpA tillverkar kollektioner för kvinnor, män och barn. Företaget erbjuder främst sportkläder, ytterkläder, stickade kläder och skidkläder, inklusive jackor, skor, tröjor, byxor, väskor, skjortor, toppar, handskar, hattar och solglasögon, bland andra. Moncler SpA handlar med sina produkter genom cirka 122 butiker samt via grossistdistributionskanalen. Moncler SpA är verksamt i cirka 66 länder, bland annat Österrike, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Turkiet, Kina, Hongkong, Japan, Taiwan och USA.


Vi tror att effekten på bolaget är detsamma som för Kering. De kinesiska utspelen har påverkat aktien. Vi tror på bolaget över tiden och det är ett fint och världskänt märke som doftar klass och stil. Moncler förtjänar sin plats i portföljen och vi tror att vi kommer få se en ökad efterfrågan på bolagets kläder när vi öppnar upp delar av samhället mer och när vintersäsongen närmar sig så kommer vi att få se ett uppsving.


De tre största innehaven i fonden var vid månadsskiftet Zoo Plus, Hermes, Movado. För en komplett lista över innehaven klicka på vår sajt här.

OmvärldBörserna runt om i världen har gått mycket starkt den senaste månaden. Uppgången har varit mycket bred. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har minskat med -0.79 procent. Ute i världen har tyska DAX ökat 2.10 procent medan Nasdaq-börsen klättrat 4,16 procent och S&P 500 2,9 procent.


Augusti har präglats av en rad faktorer vid sidan av inflationen och pandemin - däribland bolagsrapporter för det andra kvartalet och chipbristen. Flaskhalsar i produktionen och ökade fraktkostnader påverkar en lång rad börsnoterade bolag.

Internationellt har USA stått i blickfånget. President Joe Biden driver sakta men säkert sina gigantiska finanspolitiska satsningar framåt, däribland infrastruktursatsningar om 1 biljon dollar. Nästa viktiga steg i infrastruktursatsningen är en omröstning den 27 september. Joe Biden har även hamnat i kanske sin första stora utmaning. Talibanernas framfart i Afghanistan gick snabbare än vad den amerikanska regeringen förutspått och presidenten har fått utstå kritik. Det skedde även i slutet av månaden ett mycket blodigt självmordsattentat mot Kabuls flygplats, ett dåd som kostade 13 amerikanska soldater livet.


"Vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma, vi kommer att jaga er och få er att betala", uppgav presidenten efter händelsen.

Förändringen i Vita huset med Joe Biden som president har också ökat på spekulationerna om vad som kommer att hända med världens mäktigaste centralbank Federal Reserve. Jerome Powell är kritiserad av vissa inom Bidens parti. Presidentens rådgivare lutar dock mot att han får en förlängd mandatperiod, enligt källor till Bloomberg News.


På tal om Federal Reserve. Den amerikanska centralbanken hade under månaden sitt klassiska möte i Jackson Hole, Wyoming. Powell uppgav då att det kan vara lämpligt att påbörja en "tapering" av penningpolitiken i år. Tapering är en term som beskriver en successiv nedtrappning av de extraordinära stimulanser, stödköp av obligationer, från USA:s centralbank. Powell uppgav vidare att "tapering" inte innebär en direkt signal om en kommande räntehöjning.

Blickar vi framåt mot september har vi en lång rad händelser inom makroområdet att hålla ögonen. Givetvis tittar vi på inflationen, ett ämne som verkligen är på allas läppar just nu. Annars är OPEC+-mötet intressant, inköpschefsindex följer vi naturligtvis i början av månaden för att se hur återhämtningen av ekonomin går. BNP-statistiken är också intressant. Flera räntebesked väntas också däribland från BNP-tunga regioner som USA, EMU och Japan.

I slutet av september närmare bestämt den 26 september går också Europas största ekonomi Tyskland, där vi har flera innehav, till förbundsdagsval. I skrivande stund har socialdemokraterna SPD ett övertag i opinionen över sittande CDU/CSU. Det har inte hänt på 15 år. Valet blir intressant att följa.Tema: Lyx


Lyx handlar ju väldigt mycket om en identitet, och i dessa tider med sociala medier och Instagram då allt ska fotas och visas upp så handlar det om känna tillhörighet. Därför tror jag att lyx bolagen går väldigt bra. Sedan handlar det även om att man handlar dyrt och att det är bra kvalité och att det inte blir slit och släng, så att säga. Det handlar även om hållbarhet, vi vill inte konsumera massa billiga saker. Kvalité handlar ju också om att det ligger ett gediget arbete bakom, hantverkstradition. Lyx branschen är duktiga på att ligga i framkant och tex arbetar man ju idag med blockchain för att förhindra kopiering.


Premium Varumärkena fortsätter att klättra på börsen, trots att pandemin har slagit hårt mot konsumtionen generellt. Vad beror det på?

Dels tror jag att målgruppen som har riktigt mycket pengar inte är priskänsliga, men det handlar också om att vår konsumtion legat nere och vi kan se att sparkvoten har ökat, det finns ett uppdämt behov att handla de saker som man har väntat med att handla, ju mer samhället öppnar upp så tror jag att konsumtionen kommer att öka. Det handlar också om att folk vill unna sig den där klockan eller väskan man har gått och tänkt på.

Sedan överlag så tror jag att lyxbolagen kommer ta större andelar inom index och inom många bolag ser vi en konsolidering, dvs många märken hamnar under samma paraply.


Titta bara på de bolag som vi idag har i fonden. CAPRI Holding har tex Micheal Kors, Jimmy Choo och Versace. Kering SA Saint Laurent, Gucci, Bottega Veneta, Alexander McQueen, Balenciaga, Boucheron. PVH Corp som har Calvin Klein, Tommy Hilfiger mfl.

Hur ser det ut med efterfrågan i Sverige?


Vad gäller köptrycket på utländska lyxvaror så ökar det. Det visar en enkel promenad på Birgerjarlsgatan.

Där har vi Chanel, Monclear, Prada, LVMH , Tiffanys kommer öppna upp en butik på 400 kvm, och Hermes framfart i NK, hos Hermes får du skriva upp dig på en lista för kunna köpa en Birkin- eller Kelly-väska. Gå dit och titta så är det nästan alltid långa köer utanför, så ja det finns ett köptryck även i Stockholm. Folk reser till Stockholm från småorter i landet för att kunna köpa sig en fin produkt från ett lyxmärke.

Jag tror att det är samma här, vi öppnar upp ett samhälle och det finns inget som slår att gå in en fysiskt butik och köpa något som man har längtat och kanske sparat till. Dock ska jag tillägga att Sverige generell inte har ett arv av att sticka ut. Vi har för mycket jante här.


Jag tror också att vi under coronatiden då vi handlat digitalt också fått ett ändrat köpbeteende. Det ska bli spännande och se vad som händer med butikerna, om vi går mot en butiksdöd eller om det får ett uppsving. Vad gäller lyxvarumärken så ska man inte underskatta känslan av att gå till en fysisk butik. Att gå in i butiken att köpa väskan och ha möjlighet att få råd visar också vem man är och det handlar mycket om att få en viss status i samhället.

Sen har vi generation Z de som är födda mellan 1995-2010 som vill handla i butik medan millennials är mer onlinebenägna.


Jag tycker att bolagen är intressanta och rent avkastning mässigt har de mer att ge.


För mig handlar det om att man som investerare ska förstå vad man investerar i och att tittar man tillbaka historiskt sett så har de traditionella bolagen varit den största delen av ett index rent värderingsmässigt, sedan kom teknikbolagen och även de sociala plattformarna som FB och Amazon. Vad är det som säger att inte mode-/lyx bolagen kan vara där om några år?

En annan anledning är också att många av dessa bolag ligger i framkant inom hållbarhet och har en tydlig plan för att nå agenda 2030. Titta på Gucci tex som har ett stort labb i Italien där man tar fram material som är hållbart och inte påverkar miljön. Många av dessa bjässar har verkligen möjlighet att driva utvecklingen framåt, de har råd och resurser. Så genom ägande kan man också påverka.

Hur tänker jag kortsiktigt:


På kort sikt kan vi få en volatil marknad (dvs marknaden kan gå upp och ner från dag till dag) men på långt sikt så är jag övertygad om att mina innehav kommer att leverera. Enligt statistik från finanskrisen 2007 så hämtade sig mitt segment relativ fort. Tittar jag på de rapporter som har kommit så har många av innehaven levererat långt över förväntan.


Värderingen ligger högt på vissa av bolagen men jag tycker ändå att det bra relativt de få alternativ som finns.

Jag kommer att investera i nya bolag under hösten, och detta enligt den förvaltningsstrategi som vi har anammat. Förvaltningen i portföljen bygger på en tematisk investeringsfilosofi. Vi har ett 20-tal tema i portföljen vi och kommer att titta på bolag som ligger inom dessa investeringsunivers.


För fonden handlar det om bolag med en tydlig affärsmodell och man ska förstå vad man investerar i och det ska finnas ett hållbarhetstänk i bolagens filosofi.


Definition av livsstilsbolag;


Ett livsstilsvarumärke är ett fokuserat varumärke som är riktat mot ett specifikt marknadssegment, definierat av livsstil. Värdet av produkten ökar genom att det får ett symboliska värden och mening för en viss konsumentgrupp. Livsstilsvarumärken skapar en emotionell relation med sina kunder och tillför en mänsklig identitet till företaget oavsett produkt. En lojalitet som varar på lång sikt.


Allt gott


Therese Nyrén förvaltare av Lucy Global Fund


241 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page