top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar april 2024

Förvaltarkommentar april 2024

 

Lucy Global Fund minskade under månaden i värde med  4,50 %.

 

Lucy Global Fund upplevde en minskad tillväxt under april 2024 med en minskning på 4,50%. Fondens bästa innehav inkluderade Prada med en uppgång på 3,71 %, följt av Marimekko och Duolingo med uppgångar på 2,65% respektive 2,43%. Å andra sidan, de sämst presterande innehaven var PVH, Lyko, Salvatore Ferragamo med nedgångar på -22,62 %, -18% och -17,31% respektive.

 

 Bäst & sämst under April 2024

Innehav

          Kursutveckling

Andel av fonden

Bästa

 

 

Prada

3,71 %

4,82%

Marimekko

2,65 %

2,61%

Duolingo

2,43 %

4,45%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sämsta

 

 

PVH

                   -22,62%

3,50%

Lyko

                   -18,00%

2,81%

Salvator Ferragamo

                   -17,21%

1,31%

 

 

Bäst

 

Prada


Under första kvartalet 2024 visade Prada en övergripande försäljningsökning på 18 % inom detaljhandeln. Varumärkena Prada och Miu Miu presterade särskilt starkt, med imponerande tillväxt i Asien-Stilla havet, Europa, Amerika, Japan och Mellanöstern. Det fanns en stabil utveckling inom detaljhandeln, särskilt i produktkategorier som solglasögon och dofter. Prada är optimistisk inför framtiden och fokuserar på nya marknadsföringsstrategier för fortsatt tillväxt.

 

Marimekko


Det finska designföretaget Marimekko har återigen gått samman med japanska Uniqlo för att lansera två sommarkollektioner för 2024. Dessa kollektioner är inspirerade av utomhuspicknickar och innehåller färgglada klänningar, kjolar och toppar i linne och bomull, tillsammans med tillhörande accessoarer som hattar, väskor och skor. Mönstren "Melooni" och "Ruukku" av Maija Isola samt "Lirinä" och "Asema" av Pentti Rinta är några av höjdpunkterna i denna samling.

 

Duolingo


Duolingos senaste språkinlärningsrapport för 2023 visar en kraftig ökning av intresset för koreanska och portugisiska. Koreanska är nu det sjätte mest studerade språket på plattformen, vilket drivs av ungdomars intresse för asiatisk kultur. Portugisiska är också bland topp 10, och har nu ersatt ryska. Engelska förblir det mest studerade språket globalt, främst för utbildnings- och arbetsändamål.

 

Duolingo erbjuder nu över 100 kurser på 42 språk och har introducerat Duolingo Max, en premiumtjänst med OpenAI:s GPT-4. Tjänsten inkluderar funktioner som "Explain My Answer" för att förstå felaktiga svar och "Roleplay" för att öva på samtalssituationer. Plattformen har också utvidgats till att omfatta matematik och musik, så att användare kan variera sina studier med olika ämnen.

 

SÄMST

 

PVH


Efter att ha presenterat en svag försäljnings- och marginalprognos för 2024 föll PVH:s marknadsprestanda den 2 april 2024. Prognoserna visar att företaget behöver ett till två år längre för att nå en 15 % vinstmarginal enligt deras PVH+ plan. I Europa syns en nedgång i orderboken för andra halvåret, vilket kan leda till en försäljningsminskning på 5 % och påverka den totala försäljningen negativt. Rörelsemarginalen väntas bli oförändrad från tidigare konsensus på cirka 0,85 %, trots förbättringar i Nordamerika.

 

Lyko


Lyko Group rapporterade en nettoomsättning på 824 miljoner SEK för första kvartalet 2024, vilket är en tillväxt på 21,2 %. EBIT-marginalen höll sig stabil vid 1,9 % och gav ett rörelseresultat på 15,8 miljoner SEK. Tillväxten var starkast i Norden där försäljningen ökade med 24 % medan butikerna kompletterade e-handeln. I Europa mötte företaget svårigheter men finslipade strategier för att förbättra lönsamheten. Dessutom pågår lagerutbyggnadsprojektet i Vansbro, planerat att färdigställas hösten 2025.

 

Salvatore Ferragamo


Salvatore Ferragamo förväntas se en försäljningsminskning på 10 % under första kvartalet 2024, jämfört med tidigare prognoser på 2 % nedgång. Denna svaghet tillskrivs varumärkets pågående omställning och den svaga detaljhandeln i Kina. Prognoserna för hela 2024 visar en försäljningsnedgång på 2 % och en EBIT-marginal på 5,1 %. Justeringarna beror på långsammare tillväxt och fortsatt investering i varumärkesförändringar. Trots detta finns möjligheter för positiv utveckling om omställningen lyckas nå en yngre generation och sälja in den nya produktportföljen.

 

 

Framtiden genom Lucy Global Funds ögon

 

Sektorutveckling


Lyxsektorn har upplevt betydande tillväxt, särskilt efter pandemin, då en ackumulerad köpkraft och en återgång till sociala aktiviteter stimulerade efterfrågan på lyxprodukter. Marknaden har även drivits av digitala innovationer, där lyxvarumärken har utvidgat sin närvaro online och optimerat kundupplevelser genom personlig anpassning och exklusiva online-tjänster. Dessutom har sektorn sett en ökning i hållbarhetsinitiativ, vilket har blivit en allt viktigare faktor för konsumenternas köpbeslut.

 

Ekonomiska påverkan på konsumentbeteende


Trots stigande priser och inflation har efterfrågan på lyxvaror fortsatt att vara stark. Detta kan tyckas förvånande men förklaras delvis av fenomenet "lipstick effect", där konsumenter, även i osäkra ekonomiska tider, tenderar att köpa mindre lyxvaror som kosmetika eller designertillbehör som en form av ekonomisk tröst. För mer kapitalstarka konsumenter fortsätter investeringar i högkvalitativa lyxprodukter att vara attraktiva som långsiktiga tillgångar.

 

Global konsumentbas


De största marknaderna för lyxkonsumtion är fortfarande i västländer som USA och Europa, men en signifikant tillväxt har observerats i Asien, särskilt i Kina. Kinesiska konsumenter står nu för en stor del av global lyxkonsumtion, både inom sina egna gränser och som internationella turister. Andra Asiatiska länder som Sydkorea och Japan fortsätter också att vara viktiga marknader för lyxvarumärken. Den växande medelklassen i dessa regioner, kombinerat med en stark kulturell betoning på prestigemärken och kvalitet, driver efterfrågan.

 

Tillväxten i lyxsektorn speglar en komplex blandning av ekonomiska, kulturella och sociala faktorer och visar på industrins förmåga att anpassa sig och blomstra även under utmanande förhållanden.

 

 

Therese Nyrén förvaltare av Lucy Global Fund


Riskinformation

Lucy Global Fund är en UCITS-fond registrerad hos Finansinspektionen. Ansvarigt fondbolag är AIFM Capital AB. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Lucy Global Fund marknadsförs och distribueras i Sverige.


Grundläggande information

Fondens namn: Lucy Global Fund (Org. 515603-1642)

SFDR klassificering: (Artikel 8)

ISIN-kod: SE0016075188 A

ISIN-kod: SE0016075204 B 

Förvaltningsavgift: 1,40%

Fondens risk: Medel ( 4 av 7)

Fondens startdag: 1/7 2021

Fondbolag: AIFM Capital AB (Org. 556737-5562)


 


62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page