top of page
  • Lucy Global Fund

Förvaltarkommentar april

Uppdaterat: 26 okt. 2022


Värderingarna har kommit ner på de flesta bolag vilket ger oss möjligheten att titta på nya investeringar. Vi har en exponering i fonden där vi försöker att fånga hela kedjan av varumärken. Vi tror att det kommer ske en förskjutning till fler billiga varumärken från konsumenternas perspektiv.


Bästa innehav var under månaden kanadensiska Lululemon Athletica och Revolution Race och slutligen italienska lyxbilmärket Ferrari. Sämsta innehav var Swedencare, Humblegroup, Roblox.


Sportklädesbjässen Lululemon Athletica tillhörde de aktier som gått relativt starkt under april. Företaget har släppt en ny tillväxtstrategi. Målet är att dubbla intäkterna till 2026. Modebolaget meddelade också att man ligger före plan vad gäller tillväxt- och vinstmål för 2023. Investmentbankerna har svarat med att såväl höja som sänka sina riktkurser efter beskedet. Nästa rapport släpps den 1 juni.


Vi ser idag att vi kommit in ett nytt läge där vi tyvärr befarar att Roblox kommer ha en del utmaningar framöver, återgången till skolan har för många barn genererat mindre surftid och vi tror att den kommer att begränsas framöver. Vi tror också att det kommer bli svårt att attrahera den äldre målgruppen att börja använda Roblox, vi ser andra plattformar som tar över och tror att det kommer vara svårt att motivera högre intäkter. Vi kommer fortfarande ha kvar vår exponering mot metaversetrenden men väljer att ha den genom våra exponering i våra lyxbolag. Därav har vi tagit beslutet att avveckla vår position i Roblox.


Exponeringen i valuta var 42 procent dollar, 34 procent euro , 18 procent svenska kronor och 5 procent hongkong dollar.

Omvärlden

Temat för april var räntehöjningar, höga energipriser, inflation och geopolitisk oro. April bjöd i alla fall på en chock här på hemmaplan. Riksbanken har beslutat sig för att på allvar bekämpa inflationen och höjde oväntat styrräntan med 25 punkter under aprilmötet. Det var första gången sedan 2019 som räntan höjts.

Flera bedömare uttryckte positiva kommentarer kring räntebeskedet. Den väntade effekten är högre räntor och stärkt svensk krona. Svenska hushållens skulder fortsätter samtidigt att växa. Hushålls lånen ökade med 6,8 procent i mars, reviderade upp tillväxten i februari om 6,7 procent. Inflationen är också fortsatt långt över Riksbankens mål.

Svensk makro visar annars små förändringar. Inköpschefsindex för industrin backade som väntat till 55, ned från 57,3 månaden före. En siffra över 50 indikerar en expansion. De svenska konkurserna ligger fortsatt på en mycket låg nivå. Nivån i april var den lägsta på 15 år.

Blickar vi utomlands kommer världens mäktigaste centralbank Federal Reserve i dagarna lämna besked om räntan.


I övrigt riktas världens blickar mot kriget i Ukraina. Ryssland når inga jätteframgångar med sin offensiv. Samtidigt fortsätter västvärlden att införa sanktioner mot Ryssland samt sända vapen till Ukraina. Flera länder arbetar också med att fasa ut sitt beroende av rysk olja och gas. Många västerländska bolag jobbar också på att dra sig ur den ryska marknaden.

Kina har gått hårt fram mot smittspridning av coronapandemin och den senaste tiden har landet bland annat stängt ned flera regioner, däribland viktiga Shanghairegionen. Shanghai är inte bara en stor en stor hamnstad. Det är ett nav för internationella bolag som etablerar sig i Kina. Det är Kinas viktigaste stad ekonomiskt och börsen är den tredje största i världen. Endast New York och London är större. Området är viktigt dels för fordonsindustrin men även för tekniksektorn. Leveranskedjeproblemen väntas förlängas till följd av covidnedstängningarna i mångmiljonstaden.

Det var också en del icke-händelser under kvartalet. Det franska presidentvalet kunde blivit stökigt men blev en axelryckning. Den franska presidenten Emmanuel Macron sitter tryggt kvar vid makten i en mandatperiod till.

Börsen har haft fullt fokus på rapporterna de senaste veckorna. Under april sjönk OMXS30 med 2,9 procent. Tekniktunga Nasdaqbörsen backade med 13,5 procent. Många tech-aktier har också haft det tungt den senaste tiden, däribland Amazon och Netflix. Dow Jones föll 5,3 procent under april.


Fonden har sjunkit med -5,27 procent under april, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som sjönk -8,03 procent under samma period.


128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page