top of page
  • Lucy Global Fund

Bolagsrapporter och förväntningar i fokus - Förvaltarkommentar April 23Såväl den svenska börsen, mätt som OMX30, som den amerikanska, mätt som S&P500, ökade någon procent i april även om utvecklingen i USA blev nästan noll mätt i svenska kronor. April var en betydligt mindre dramatisk månad än mars. I stället för bankkriser var bolagsrapporter i fokus. Dow Jones Global Index steg i april med 1,20%, vilket i SEK blev en uppgång med 0,09%. Lucy Global Fund ökade i april i värde med 0,50%.Bäst

Musti var det portföljbolag vars aktie hade bäst utveckling under april. Flera nya analytiker har tagit upp bevakning av bolaget med positiv rekommendation. Man lyfter fram den förhållandevis höga och inte särskilt konjunkturkänsliga tillväxten samtidigt som värderingen inte är utmanande. Musti kan genom sitt starka erbjudande ta marknadsandelar på en marknad där många husdjursägare lägger en större del av disponibel inkomst på sin fyrbenta familjemedlem.


Courseras aktie avkastade näst bäst under månaden. Bolaget redovisade I sin första kvartalsrapport för 2023 en omsättningsökning med 23%, vilket var 6–7% bättre än analytikernas förväntningar. Vinst per aktie blev -0,03 mot förväntat -0,11.

Coursera, som är ett internetbaserat utbildningsföretag har tre segment

  • Consumer: Individer kan gratis följa lektioner och föreläsningar och mot betalning få ett certifikat efter avklarat prov. Det är möjligt att betala för enstaka kurser eller att prenumerera mot en hel utbildning. 56% av omsättningen. 20% tillväxt kv1, 2023

  • Enterprise: Företag och institutioner kan köpa kurser ur Courseras kurskatalog och betala en årlig licens. 35% av omsättningen. 34% tillväxt kv1, 2023

  • Degrees: Universitet ingår partnerskap med Coursera för att utveckla och online leverera examina. Universiteten betalar procentuell avgift baserat på terminsavgifter. 9% av omsättningen. 1% tillväxt kv1, 2023

124 miljoner registrerade elever finns på plattformen. Behovet av utbildning växer globalt men fysisk kvalitativ utbildning på högskolenivå finns inte överallt. Med sin digitala affärsmodell når Coursera ut och växer i länder i alla världsdelar. Behovet av omskolning är den andra stora potentialen, där Coursera kan erbjuda adekvata kurser i samarbete med högt rankade universitet men också certifikat i samarbete med företag som tex IBM.

Bolaget har en mycket stark balansräkning med en soliditet om 70%. Verksamheten styrs utifrån ett mål för helåret 2023 om en mindre förlust och för 2024 positivt resultat. Det faktum att resultatet för första kvartalet blev bättre än förutspått gör att man kan öka sina investeringar i framtida tillväxt.


Moncler redovisade i likhet med andra lyxbolag goda försäljningssiffror för sitt januarikvartal och aktien har fortsatt sin starka utveckling med stöd av framgångsrika produktpresentationer och event.


Sämst

Farfetch, är den ledande globala plattformen för lyxmodeindustrin. Målet är att leverera en unik shoppingupplevelse och tillgång till det mest omfattande utbudet av lyx på en enda plattform. Dels är man en marknadsplats direkt mot konsument för såväl nytt som begagnat, dels säljer man tillgång till plattformen för stora modehus. Bolaget har uppnått en stark ställning och har goda framtidsutsikter men några dyra förvärv och negativ försäljningsutveckling under 2022 har fortsatt att pressa kursen.


Capris aktie har i brist på positiva nyheter inte återhämtat sig från det stora fallet efter att man redovisade resultatet för fjärde kvartalet 2022, som blev betydligt sämre än analytikerkåren förväntat sig, utan har fortsatt att trenda nedåt.


Movado Efter ledningens dystra prognoser för 2023, i samband med att man i slutet av mars rapporterade resultatet för sitt januari-kvartal, har aktien fortsatt nedåt.


Framöver

I en osäker marknad straffas negativa avvikelser hårt. Att helt undvika besvikelser går inte men det blir viktigt att minimera effekterna av de som kommer. Vi lägger stort fokus på att vara uppdaterade på utvecklingen i våra portföljbolag och ställa våra egna intryck mot de förväntningar som finns på bolagen i marknaden.Kim Hansson och Therese Nyrén

Fondförvaltare Lucy Global Fund

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page